Je rentevaste periode wijzigen

Kan ik mijn rentevaste periode wijzigen?

Het is mogelijk om een nieuwe rentevaste periode te kiezen. Je koopt in dit geval je huidige rentevaste periode af en betaalt een (eventuele) vergoeding voor de door ons misgelopen rente-inkomsten. We noemen dit vervroegd aflossen van je rentevaste periode. We kijken naar het eventuele verlies dat bijBouwe oploopt als we jouw geld opnieuw moeten uitlenen, ten opzichte van de rente die we met jou hebben afgesproken. Voor meer informatie over hoe we dit berekenen, zie hoofdstuk 22.3 van onze algemene voorwaarden.

Vergoeding bij vervroegde aflossing (boeterente)

Het kan zijn dat je een vergoeding bij vervroegde aflossing moet betalen. Dit wordt ook wel ‘boeterente’ genoemd. Is dit het geval? Dan moet je deze voldoen uit eigen middelen, of de gehele hypotheek oversluiten. Betaal je de boete uit eigen middelen? Dan zien we het opnieuw vastzetten van een rentevaste periode als een wijziging op je bestaande hypotheek.

Kun je de boeterente niet uit eigen middelen betalen? Dan behandelen we jouw verzoek als een oversluiting. Dit betekent dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek aangaat (denk hierbij aan opnieuw je inkomen laten toetsen, taxatie- en notariskosten).

Vergoeding voor vervroegde aflossing meefinancieren in mijn bijBouwe hypotheek

Over de vergoeding voor vervroegde aflossing kan je de rente niet aftrekken (zoals je dat waarschijnlijk over een groot deel van je bestaande hypotheek wel kan). Dit betekent dat als je de vergoeding wil meefinancieren, wij dit zien als een consumptief deel van je hypotheek. Consumptief lenen via een verhoging op een bijBouwe hypotheek is helaas niet mogelijk, waardoor het meefinancieren van deze vergoeding via een verhoging niet is toegestaan.

Wat je wel kan doen is een geheel nieuwe hypotheek bij ons (of een andere geldverstrekker) aanvragen en hiermee je huidige bijBouwe hypotheek aflossen. Bij een nieuwe hypotheekaanvraag staan we wel toe dat (een deel van) je hypotheek consumptief is.

Een nieuwe hypotheekaanvraag betekent dat je afhankelijk bent van onze beschikbaarheid van funding. Een actueel overzicht van onze beschikbaarheid en hypotheekrentes vind je op deze pagina.

Als je de rentevaste periode wijzigt, zijn er dus drie situaties:

Er is geen sprake van een vergoeding voor vervroegde aflossing. Dit komt voor wanneer:

  • je rentevaste periode is afgelopen
  • je een variabele rente hebt
  • de vergelijkingsrente die we gebruiken om de vergoeding te berekenen gelijk of hoger is dan jouw huidige rente.

We zien dit als een wijziging op je bestaande hypotheek. Je bent in dit geval niet afhankelijk van onze beschikbare funding en kan dus alle rentetarieven kiezen.

Er is wel sprake van een vergoeding voor vervroegde aflossing en deze betaal je uit eigen middelen

We zien dit als een wijziging op je bestaande hypotheek. Je bent in dit geval niet afhankelijk van onze beschikbare funding en kan dus alle rentetarieven kiezen. Wel moet je de vergoeding in één keer betalen.

Er is wel sprake van een vergoeding en deze wil je meefinancieren in de hypotheek

We zien dit als een nieuwe hypotheek, omdat de verhoging consumptief is en dat staan we niet toe. Hierdoor ben je afhankelijk van onze beschikbare funding. Een voordeel is dat je de vergoeding niet in één keer hoeft te betalen. Een nadeel is dat er andere kosten bij komen kijken (denk bijvoorbeeld aan taxatie- en notariskosten).