Je hypotheek nadat je uit elkaar gaat

Heb je samen met je partner een huis gekocht, gaan jullie uit elkaar en blijft een van de ex-partners in de woning wonen? Dan ben je erbij gebaat om rekening te houden met hoofdelijke aansprakelijkheid.

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Koop je samen met een partner een woning, dan zijn jullie allebei volledig verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheekschuld. Betaal jij niet, dan is is je partner ook aansprakelijk, en vice versa.

Als jullie gaan scheiden, en je ex-partner blijft in de woning wonen, is alleen een echtscheidingsconvenant bijvoorbeeld niet voldoende om afstand te doen van deze aansprakelijkheid.

Je moet op dat moment bij je geldverstrekker regelen dat de vertrekkende partner ontslagen wordt van zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid. Tot die tijd zijn allebei de oorspronkelijke kopers verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheekschuld, ongeacht of ze bij elkaar zijn of niet. Doe je dit niet, dan wordt het érg moeilijk voor de vertrekkende partner om nog een andere koopwoning te krijgen of een betaalbare huurwoning te vinden. Dit aangezien je dan officieel gezien nog steeds een woning en hypotheek hebt.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid en je bijBouwe hypotheek?

Gaan jullie uit elkaar en blijft een partner in de woning wonen, dan moet er een verzoek tot ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid worden ingediend. Omdat dit een ontzettend ingewikkelde financiële ingreep is, moet dit verzoek altijd door een hypotheekadviseur gedaan worden. Na ontvangst van het verzoek toetsen wij of het mogelijk is dat de blijvende partner de hypotheek kan dragen.

Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de volgende aspecten:

  • De looptijd van het te verkrijgen deel (maximaal de helft) van de resterende hypotheek kan worden verlengd naar opnieuw 30 jaar vanaf het moment van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid.
  • Betreft het verzoek alleen het ontslag en wijzigt er verder niets aan de lening? Dan sturen wij na ontvangst van het verzoek een bericht waarin wij aangeven welke documenten wij nodig hebben voor de beoordeling. Wanneer deze documenten positief zijn beoordeeld en het ontslag akkoord is, sturen wij direct het akkoord naar de notaris. Jij en je ex partner hoeven dan alleen nog naar de notaris om voor het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid te tekenen.
  • Betreft het een verzoek inclusief wijzigingen in de hypotheek zonder verhoging, dan ontvangen jij en je ex-partner eerst een indicatief aanbod met de nieuwe hypotheekopzet. Hier moeten jullie eerst allebei akkoord meegaan door het aanbod te ondertekenen. Ook sturen we een lijst met documenten die we nodig hebben voor de beoordeling. Na een positieve beoordeling kunnen we verifiëren dat wat jij en je adviseur hebben aangevraagd ook klopt, en kunnen we een bindend kredietaanbod sturen die jullie moeten ondertekenen.
  • Betreft het een verzoek inclusief een omzetting en verhoging om de vertrekkende partij uit te kopen, dan zal eerst de omzetting plaats moeten vinden en vervolgens het hoofdelijke ontslag inclusief verhoging. Bij het verwerken van de omzetting toetst bijBouwe al wel of hoofdelijk ontslag inclusief verhoging mogelijk is.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid heeft financiële en fiscale gevolgen. Neem contact op met je hypotheekadviseur over de mogelijkheden en wat dit voor jou betekent. Hieronder vind je het formulier waarmee je hypotheekadviseur het verzoek voor ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid in kan dienen.