Aflosvorm van je hypotheek wijzigen

Je lening kan je op verschillende manieren terugbetalen. Dit noemen we je aflosvorm. Deze kan je ook veranderen. Zo kan je jouw aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een lineaire of annuïteitenhypotheek. Zit je in een rentevastperiode? Dan krijg je bij een wijziging het rentetarief dat hoort bij dezelfde rentevastperiode bij de andere aflosvorm. Eerst vertellen we je iets meer over de verschillende aflosvormen die wij aanbieden.

Welke aflosvormen zijn er voor mijn bijBouwe hypotheek?

Er zijn veel verschillende aflosvormen voor hypotheken. Voor je bijBouwe hypotheek heb je drie aflosvormen:

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek houdt in dat je maandelijks een vast bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit een aflossingsdeel en een deel hypotheekrente. In het begin van de looptijd is het rentedeel het grootst. Doordat je aflost, wordt het rentedeel steeds kleiner en het aflossingsdeel steeds groter. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek geheel afbetaald.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je een maandelijkse aflossing die elke maand gelijk is. Omdat de hypotheekschuld afneemt worden de rentelasten maandelijks lager. Hierdoor dalen zowel de bruto als de netto maandlasten gedurende de looptijd. Elke maand zijn je hypotheeklasten dus anders. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek geheel afbetaald.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd niet aflost. Aan het einde van de looptijd staat dus de complete hypotheekschuld open.

Van annuïtair of linear naar aflossingsvrij

In principe is het niet mogelijk om van een annuïteiten- of lineaire hypotheek te wisselen naar een aflossingsvrije hypotheek. De impact hiervan is namelijk groot, bijvoorbeeld op je hypotheekrenteaftrek. Heb je betalingsproblemen en overweeg je daarom toch een aflossingsvrije hypotheek, laat het ons weten. We kijken graag samen naar de mogelijkheden. Meer weten? Lees hier meer over preventief en bijzonder beheer.

Aflosvorm hypotheek wijzigen - Zijn er kosten aan verbonden?

Voor het wijzigen van je aflosvorm betaal je geen kosten. Wil je hypotheekadvies bij het wijzigen van de aflosvorm? Dan zijn hier wel advieskosten aan verbonden.

Aflosvorm hypotheek wijzigen - Hoe werkt het?

Het wijzigen van je aflosvorm doe je door in te loggen op je MijnLeninginzicht. Hier kan je per leningdeel aangeven of en hoe je de aflosvorm wilt wijzigen.

Aflosvorm hypotheek wijzigen - Moet ik ook nog andere dingen wijzigen?

Als je jouw aflosvorm wilt wijzigen, en je hebt een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten voor je hypotheek, kan het zijn dat je ook je ORV moet wijzigen.

Of dat zo is hangt af van de dekking en de wijze waarop de ORV is afgesloten. Je dekking kan annuïtair dalend, lineair dalend of gelijkblijvend zijn.

Wanneer je aan onderstaande voorwaarden voldoet ben je verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor de periode dat de hoofdsom hoger is dan 80% van de marktwaarde van je nieuwe woning.

  • Je bent 70 jaar of ouder
  • Jouw inkomen is nodig voor het verkrijgen van de lening
  • Het is een aanvraag zonder NHG-garantie