Wat moet ik na de handdruk regelen?Wat moet ik na de handdruk regelen?
Blog

Wat moet ik na de handdruk regelen?

Oscar VerheijenOscar Verheijen19 March 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated in 28-11-2023

Jij doet een bod. De verkoper doet een tegenbod. Je wikt een beetje. Weegt een beetje. Dan ben je eruit. ‘’We hebben een deal!’’. Je schudt elkaar de hand. Nieuw huis! En nu? Je komt er niet onderuit; aan het kopen van een huis zit papierwerk verbonden. Heel. Veel. Papierwerk. Nu heb je met een bijBouwe Hypotheek al aanzienlijk minder papierwerk dan met een ouderwetse hypotheek (want: online). Maar dat betekent niet dat we je compleet aan je lot overlaten! Bij elke stap staan we je bij, en maken we je wegwijs door de papierwinkel.

Het koopcontract – waar moet je op letten

Wanneer je het met elkaar eens bent geworden over de prijs en de voorwaarden van de koop, kun je een voorlopig koopcontract tekenen. Dat klinkt nog vrijblijvend, maar dat is het niet! Dit contract is namelijk bindend voor koper én verkoper. Je hebt wel nog drie dagen bedenktijd om zonder gevolgen van de koop af te zien. Maar laten we er even van uit gaan dat je dat niet gaat doen. Waar moet je nou op letten in zo’n koopcontract? Meestal wordt een koopcontract opgesteld door de verkopend makelaar of een notaris. Maar dit kan ook door de verkoper zelf gedaan worden. Zeker in het laatste geval is het verstandig om het koopcontract te controleren op alle wettelijke eisen. En natuurlijk ook op de voorwaarden die je in de onderhandelingen afgesproken hebt. Dit kun je laten doen door jouw eigen makelaar of een onafhankelijk jurist. De belangrijkste voorwaarden die je op kunt nemen in het contract zijn:

1. Onder voorbehoud van financiering

Zodat je van de koop af kunt zien wanneer je niet (op tijd) de financiering rond krijgt, en;

2. Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Zodat je van de koop af kunt zien wanneer er te grote gebreken blijken uit een bouwkundige keuring. Tot slot neem je in het koopcontract ook de datum op waarop overdracht van de woning plaatsvindt.

Geld overmaken – zo gaat dit

Alle geldstromen bij het kopen van een woning lopen gewoon via de notaris. Wij, als geldverstrekker, maken het hypotheekbedrag over naar de notaris. Wanneer je zelf geld inbrengt voor de aankoop doe je hetzelfde. De notaris verrekent alle bedragen en zorgt ervoor dat de verkoper het bedrag krijgt waar hij volgens de afrekening recht op heeft. Overige kosten die de notaris voor jou maakt worden op dit moment ook verrekend. Hoe hoog dit bedrag precies is zie je op de notariële afrekening die je voor het passeren van de hypotheek ontvang. Zorg er dus voor dat dit voor de datum van overdracht op de bankrekening van de notaris staat!

Wanneer je het met elkaar eens bent geworden over de prijs en de voorwaarden van de koop, kun je een voorlopig koopcontract tekenen. Dat klinkt nog vrijblijvend, maar dat is het niet! Dit contract is namelijk bindend voor koper én verkoper.

Je hypotheek voltooien – zo doe je dit

De dag is eindelijk aangebroken! De financiering van je huis is natuurlijk helemaal vlekkeloos verlopen via bijBouwe, en je bent klaar om te tekenen bij de notaris. Hier teken je twee documenten. De leveringsakte en de hypotheekakte. De leveringsakte, ook wel transportakte, wordt opgesteld door een notaris. Met het tekenen van dit document wordt het eigendom van de woning overgedragen naar jou! Controleer wel even of al je gegevens kloppen. Een foutieve akte kan in de toekomst voor een hoop ellende zorgen! Om je Hypotheek helemaal af te ronden teken je de hypotheekakte. Hierin leg je vast dat je de nieuwe woning als onderpand geeft in ruil voor de geldlening.

Verhuizing regelen

Wanneer je de verhuisdatum vast heb gesteld, kun je beginnen met het inplannen van de verhuizing. Reserveer vast een bus of boedelwagen, charter je vrienden en familie (of betaal verhuizers) voor het zware werk, en zet vast een kratje bier klaar voor na een zware verhuisdag. Geregeld!

Tips na het tekenen

Nadat de koop rond is zijn er nog een hoop dingen die je moet regelen, om te beginnen met de verhuizing. Verhuisdatum nog niet vastgesteld? Wacht er niet te lang mee. En vergeet niet vast verhuizers te regelen. Verder moet je nog je adres wijzigen bij de gemeente waar je gaat wonen. Hier heb je tot 5 dagen na de overdracht de tijd voor. Maar dit kun je ook van tevoren doen, als je de verhuisdatum al weet. En als dat allemaal geregeld is, is het tijd om te verhuizen!

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.