Blog - Waarom kiezen we energielabel C als drempel?Blog - Waarom kiezen we energielabel C als drempel?
Blog

Waarom kiezen we energielabel C als drempel?

Oscar VerheijenOscar Verheijen2 November 2023 at 08:00

Vanuit een missie om de verduurzaming van Nederlandse woningen te versnellen accepteren wij per 1 oktober 2023 alleen nog woningen met energielabel C of beter, of woningen met een verbeterplan om te verduurzamen naar label C of beter. Maar waarom hebben we voor label C gekozen? Waarom niet meteen voor de meest duurzame labels A of B? Dat leggen we graag uit in dit artikel.

Dit artikel is het laatst geüpdatet op 10-1-2024

Grootste milieuwinst te behalen bij D of slechter

Met de drempel richten we ons op het stimuleren van verduurzaming waar de winst het grootst is. Investeren in woningen met een D, E, F of G label (in totaal bijna een derde van de woningmarkt) levert relatief gezien de grootste milieuwinst op, en heeft dus de hoogste prioriteit.

Bij deze groep zullen de investeringen in de meeste gevallen rendabel zijn. Zelfs als je leent voor een verduurzaming zal een investering doorgaans netto kostenbesparingen opleveren. Daarmee bedoelen we dat de 'extra' hypotheeklasten waarschijnlijk lager zijn dan de besparing op de energierekening, en dat betekent geld overhouden aan het eind van de maand.

Verduurzaming voor iedereen bereikbaar

Bij het invoeren van deze drempel vonden we het vooral belangrijk dat het in principe voor iedereen bereikbaar moet zijn. Want het beeld dat verduurzamen alleen voor de rijken zou zijn klopt helemaal niet - juist mensen met een kleinere beurs kunnen er relatief gezien flink op vooruit gaan.

We zien daarnaast ook dat het energielabel steeds belangrijker wordt op de woningmarkt. Huizen met een beter label zijn beter verkoopbaar en de waarde is hoger. Dus naast een lagere maandlast en vaak een hoger wooncomfort betekent het ook dat je in de toekomst de woning tegen een betere prijs kan verkopen.

Niet iedereen heeft hiervoor spaargeld of de intentie om die hier aan uit te geven

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat slechts de helft van Nederlandse huishoudens voldoende spaargeld heeft om een ingrijpende verduurzaming uit te voeren. De andere helft kan een verduurzaming niet met eigen geld betalen, en moet daarvoor lenen. Ook onder de mensen met spaargeld zijn er vaak urgentere zaken waar zij dit aan besteden – een koelkast die kapotgaat of de auto die gerepareerd moet worden. Logisch dat zonnepanelen niet altijd bovenaan het lijstje staan.

Het Energiebespaarbudget als oplossing

Voor die mensen kan lenen voor verduurzaming een oplossing zijn. Maar wat nu als je al maximaal moet lenen om de hypotheek überhaupt rond te krijgen? Ook dan is er een oplossing – het Energiebespaarbudget. Dat is een regeling waarbij je een bedrag tot € 20.000 kunt lenen zonder dat deze meeweegt in de maximale hypotheekberekening. Dit budget kun je besteden aan verduurzaming. En dat betekent dat in principe iedereen zou kunnen verduurzamen.

Met de energielabel-gebonden investering uit kom je al een heel eind richting een goed energielabel. Zo heb je voor een gemiddelde eengezinswoning voor € 10.000 al 10 zonnepanelen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie (aldus Milieu Centraal).

Wist je dat het in 2024 nog belangrijker is geworden om te verduurzamen? Het energielabel speelt namelijk mee in de maximale hypotheekberekening.

En hoe zit het met VvE’s?

Het verhaal wordt ingewikkelder als je in een appartement met VvE woont. Voor de meeste verduurzamingsingrepen moet namelijk de VvE akkoord geven. Ook zijn de totale investeringen hier doorgaans wat hoger, omdat het direct om meerdere appartementen gaat.

Als de VVE verantwoordelijk is voor het verbouwen van appartementen, moeten alle bewoners akkoord gaan met de investering om de energielasten te verlagen. Als de VvE al heeft besloten om te verbeteren en er is een plan met een budget beschikbaar, dan nemen wij dat mee in de beoordeling. bijBouwe financiert natuurlijk verduurzamingsmaatregelen die je wel zelf mag doen in het appartement. Welke dat precies zijn, verschilt per woning.

Als iedereen aan boord is om te verduurzamen, zijn er voor VvE’s tal van oplossingen om te lenen om te verduurzamen. Zo is er bijvoorbeeld de Stimuleringslening kleine VvE’s van de SVn, die speciaal is ingericht om kleine VvE’s (7 of minder woningen) te helpen bij het verduurzamen van het appartementencomplex.

Verduurzamen naar energielabel C makkelijker dan je zou denken

Hopelijk hebben we je hiermee kunnen overtuigen dat een verduurzaming naar ten minste energielabel C best goed te doen is. Om er achter te komen of jij naar label C kan komen kun je jouw gegevens invoeren in homeqgo.nl en kijken waar je op uit komt. Wil je weten hoe ver je komt met een bepaald budget? Voer dan bij de laatste stap dit als budget in.

Het spreekt voor zich dat we mensen die naar een label beter dan C willen verduurzamen ook verder helpen. Maar dat maken we geen voorwaarde - alleen een mogelijkheid.