Sneller inkomen aantonen met Inkomensbepaling Loondienst: handig?Sneller inkomen aantonen met Inkomensbepaling Loondienst: handig?
Blog

Sneller inkomen aantonen met Inkomensbepaling Loondienst: handig?

Oscar VerheijenOscar Verheijen19 May 2021

Dit blog is voor het laatst geupdated in 28-11-2023

Als je een hypotheek aanvraagt, krijg je te maken met een wirwar van documenten. Daar ontkom je helaas niet aan. Heb je dan eindelijk alles verzameld en opgestuurd, klopt er een klein dingetje niet aan je werkgeversverklaring. Moet je weer een nieuwe aanvragen. Frustrerend, natuurlijk. Dat begrijpen we. Daarom dachten wij (en een paar andere geldverstrekkers); dat kan anders! Hoe kunnen we het hypotheek aanvraagproces makkelijker maken voor je? Die zoektocht heeft nu zijn vruchten afgeworpen: de Inkomensbepaling Loondienst, als alternatief voor de werkgeversverklaring. We leggen uit wat het is, voor wie het geschikt is en wat de voor- en nadelen zijn.

Inkomensbepaling Loondienst: Wat is het?

Inkomensbepaling Loondienst is een nieuwe methode om, de naam zegt het al, inkomen uit loondienst aan te tonen. Voorheen was de enige manier om dit te doen middels een werkgeversverklaring. Deze vraag je aan bij je werkgever en moet aan allerlei eisen voldoen. Juist vanwege deze eisen is de werkgeversverklaring het document die het vaakst vertraging veroorzaakt.

De Inkomensbepaling Loondienst werkt een stuk simpeler. De berekening is gebaseerd op je UWV-verzekeringsbericht. Dit document kan je zelf downloaden. De gegevens in dit document worden door een rekentool gehaald. Daar komt een toetsinkomen uit, en.. that’s it.

De voor- en nadelen van Inkomensbepaling Loondienst

Waarom vinden wij Inkomensbepaling zo’n goed idee:

  • Je downloadt zelf je UWV-verzekeringsbericht. Je bent niet meer afhankelijk van je werkgever en dus minder gevoelig voor fouten.
  • Je kan zelf via www.inkomensbepalingloondienst.nl al uitrekenen wat je inkomen is.
  • Het is betrouwbaar. Zolang het document origineel, niet bewerkt en niet ouder is dan 3 maanden wordt het document dus niet meer afgekeurd door de geldverstrekker.

Het is geen perfecte methode. Het kan namelijk zijn dat:

  • Het inkomen lager uitvalt dan met een werkgeversverklaring
  • Jouw geldverstrekker naar keuze hier niet mee werkt
  • Niet voor jou geschikt is

Wanneer is Inkomensbepaling Loondienst minder geschikt?

Je werkt pas net

Deze berekenmethode is gebaseerd op je arbeidsverleden. Als je pas net een jaar werkt, kan je inkomen veel lager uitvallen dan wanneer je een werkgeversverklaring met intentieverklaring gebruikt. Daarom is het goed om zelf al te berekenen wat je toetsinkomen is op basis van de Inkomensbepaling Loondienst. Is deze flink lager dan het bedrag dat op je salarisstrookje staat? Dan kun je beter de werkgeversverklaring gebruiken.

Je hebt net loonsverhoging gehad

Als je net flink bent gestegen in je salaris, neemt Inkomensbepaling Loondienst deze stijging nog niet helemaal mee in de berekening. Ben je voor je volgende hypotheek afhankelijk van dit hogere salaris? Dan kan je beter een werkgeversverklaring gebruiken.

Je bent flexwerker

De berekening werkt niet goed wanneer je een flexwerker bent. Voor flexwerkers zijn andere rekenmethodes meer geschikt.

Lees ons blog ‘Hypotheek voor de flexwerker: hoe jij een huis kan kopen zonder vast contract’

Hoe zat het met de werkgeversverklaring ook alweer?

De werkgeversverklaring is het document waar vanuit geldverstrekkers de meeste vragen over zijn, en die het vaakst opnieuw wordt opgevraagd. Daarom had dit de hoogste prioriteit om aan te pakken.

De werkgeversverklaring is een formulier die je werkgever invult. Het formulier beschrijft welke eigenschappen jouw dienstverband heeft en welke onderdelen in jouw salaris verweven zitten. Dit is voor veel werkgevers geen dagelijkse kost. Daarom worden bepaalde onderdelen vaak fout of onvolledig ingevuld. Heel vervelend natuurlijk, maar aangezien we grotendeels op basis van je inkomen bepalen of jouw hypotheek verantwoord is kunnen we dit niet licht opnemen.

Lees ons blog ‘Wat is een werkgeversverklaring, en waarom heb ik dat ding nodig voor mijn hypotheek?’

Hoe werkt Inkomensbepaling Loondienst precies?

Inkomensbepaling Loondienst is gebaseerd op je UWV verzekeringsbericht. Dit document kan je direct downloaden vanuit 'MijnUWV’. Je bent op deze manier niet meer afhankelijk van je werkgever. Dat scheelt tijd en gedoe.

Dit document krijgt een uniek stempel mee zodat jij en wij weten dat er niet mee gesjoemeld is. Dit checken we op het moment van beoordelen. Wel zo veilig natuurlijk.