Dit blog is voor het laatst geupdated in 28-11-2023
Een echtscheiding is altijd een ontzettend vervelende situatie. Maar voeg je ook nog eens financiële ellende in de mix, heb je een nog veel ergere misère. Heb je samen met je partner een huis gekocht, ga je scheiden en blijft je ex-partner in de woning wonen? Dan ben je erbij gebaat om rekening te houden met hoofdelijke aansprakelijkheid. Wat is het, en wat moet je geregeld hebben om er geen last van te hebben? We vertellen het je in dit blog.
Koop je samen met een partner een woning, dan zijn jullie allebei verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheekschuld. Betaal jij niet, dan is het aan je partner om hiervoor op te draaien, en vice versa.
Maar wat nu als je gaat scheiden, en je ex-partner blijft in de woning wonen? Veel mensen denken dat deze aansprakelijkheid ook is afgedaan wanneer je bij een scheiding met een echtscheidingsconvenant afstand doet van de woning.
Maar dat is niet zo.
Je moet namelijk bij je geldverstrekker regelen dat de vertrekkende partner ontslagen wordt van zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid. Tot die tijd zijn allebei de oorspronkelijke kopers verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheeklasten, ongeacht of ze bij elkaar zijn of niet.
Om het eigendom van de woning (en de bijbehorende hypotheekschuld) goed over te dragen naar de partner die in de woning blijft wonen moet je de vertrekkende partner dus laten ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid.
Dit doe je bij de geldverstrekker waar je de hypotheek hebt afgesloten. Doe je dit niet, dan wordt het érg moeilijk voor de vertrekkende partner om nog een andere koopwoning te krijgen of een betaalbare huurwoning te scoren. Dit aangezien je dan officieel gezien nog steeds een woning en een hypotheek hebt (met de daarbij horende lasten).
De vertrekkende partner kan ten slotte ook opdraaien voor betalingsachterstanden die de blijvende partner oploopt.
Ga je scheiden of beëindig jij je relatie dan moet er een verzoek tot ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid worden ingediend.
<blockquote><p>Je moet namelijk bij je geldverstrekker regelen dat de vertrekkende partner ontslagen wordt van zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid. Tot die tijd zijn allebei de oorspronkelijke kopers verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheeklasten, ongeacht of ze bij elkaar zijn of niet.</p></blockquote>
Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid is een ontzettend ingewikkelde financiële ingreep. Dit verzoek moet daarom altijd door een adviseur ingediend worden. Na ontvangst van het verzoek toetsen wij of het mogelijk is dat jij of je ex-partner ontslagen wordt uit hoofdelijke aansprakelijkheid.
Wij toetsen dan of het mogelijk is dat de hypotheek op één naam en inkomen kan worden voortgezet.
Het is belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten:
Het allerbelangrijkst is dat alles in goed overleg met je (aanstaande) ex-partner gebeurt. Dat maakt het regelen van dit soort zaken een stuk eenvoudiger. Probeer dus ten allen tijden te blijven communiceren. Een vechtscheiding levert alleen maar meer ellende op, helaas.