Samen een huis kopen: tijd voor een goed gesprekSamen een huis kopen: tijd voor een goed gesprek
Blog

Samen een huis kopen: tijd voor een goed gesprek

Eline GeerdesEline Geerdes8 July 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Samen een huis kopen. Het is nogal wat. Het is een beslissing die je toekomst gaat tekenen. Zowel voor jullie persoonlijk als voor jullie financiën. Toch zijn er veel stellen die deze beslissing maken zonder er heel bewust over na te denken. Veel later komen ze erachter dat ze ieder toch een verschillend beeld hebben bij hun toekomst dan ze dachten, en ze verkeerde keuzes hebben gemaakt. Dit kan voor vervelende situaties zorgen. We helpen jullie graag met het maken van een bewuste keuze bij deze grote stap.

Dit is wat je moet doen om een goed gesprek te plannen: spreek met elkaar af tijd vrij te maken. Kies een moment dat jullie geen andere verplichtingen hebben. Maak er echt een avondje van. Trek een goede fles wijn open, kook samen een lekkere maaltijd en zet een rustig muziekje op. Laat de tv vanavond even uit. De nieuwste aflevering van The Walking Dead blijft écht nog wel even staan. Morgen mag je weer naar lievelust Netflixen. Voor nu is de scéne gezet; tijd voor een goed gesprek. Dit zijn de vragen die je elkaar gesteld moet hebben aan het einde van de avond:

Samen een huis kopen: hebben we hetzelfde toekomstbeeld?

Sommige stellen hebben het hier op de eerste date al over, anderen laten het liever onbesproken: wat voor toekomst zien we voor onszelf en elkaar? Is er een kinderwens? Hoe zie ik mijn carrière voor me? Het is erg belangrijk om hier over te praten voordat je gaat een huis gaat kopen. Het is namelijk van enorme invloed op de keuzes die je moet gaan maken.

Kinderen

Willen we allebei kinderen, het liefst zo snel mogelijk? Dan moeten jullie misschien geen appartement kopen. Hebben jullie niet allebei dezelfde kinderwens? Dan is het belangrijk om hier nu al over te praten. Hoe komen jullie weer op een lijn, en wat voor impact heeft dat op jullie relatie en jullie koopwens?

Carrière plannen

Hoe zie je jouw werkende leven voor je? En hoe past dat in mijn plannen? Als je graag op termijn minder wil gaan werken, moet dit wel in je financiële plaatje passen. Misschien maakt een van jullie goede kans op promotie binnenkort, en is het misschien verstandig nog even te wachten met een huis kopen. Of misschien wil je partner wel zzp’er worden. Dit kan ook van invloed zijn op de financiering van je woning. Bespreek dus op voorhand goed met elkaar wat jullie hopen en verwachten van de toekomst.

Duurzaamheid

Misschien is je partner wel een enorme milieu-strijder zonder dat je het weet. Als je wederhelft later flink wil investeren om van jullie huisje een eco-vriendelijk paradijsje te maken, moet je het hier wel mee eens zijn. Het kan zijn dat jij andere dingen veel belangrijker vindt. Bespreek dit goed met elkaar. Ook andere verbouwingen zijn goed om te bespreken. Niemand wil Help mijn man is klusser perikelen.

Samen een huis kopen: kunnen we het financieel aan?

Uiteindelijk is het all about the money. Het financiële plaatje. Als het goed is hebben jullie de financiën wel redelijk op orde voordat jullie gaan praten over het kopen van een huis. Maar hebben jullie ook financiele vooruitzichten besproken? Bij het kopen van een huis komen veel kosten kijken. Alle ambities die jullie hebben, lukt dat straks nog wel?

Als je wederhelft later flink wil investeren om van jullie huisje een eco-vriendelijk paradijsje te maken, moet je het hier wel mee eens zijn. Het kan zijn dat jij andere dingen veel belangrijker vindt. Bespreek dit goed met elkaar.

Vakantie

Hoe belangrijk vinden we een jaarlijkse vakantie? Zeker in de beginperiode vliegt het geld je zak uit wanneer je een huis gaat kopen. Het kan zomaar zijn dat jullie de eerste drie jaar geen geld over houden om op vakantie te gaan. Als dit een enorme dealbreaker is, moet je overwegen het kopen uit te stellen, of naar goedkopere huizen te gaan kijken. In ieder geval belangrijk om het hier vantevoren al over te hebben, zodat je niet later voor vervelende discussies komt te staan.

Pensioen

Voor starters is dit net zo belangrijk als voor doorstromers: zorgen we wel voor een goede pensioenvoorziening samen? Voldoende om straks allebei lekker op onze lauweren te rusten? Milennials zijn over het algemeen niet bezig met hun pensioen, terwijl je hier juist op tijd mee moet beginnen. Zo verzeker je een comfortabele oude dag voor jezelf en je partner. Erg belangrijk, toch?

Kinderkosten

Hebben jullie besloten dat jullie allebei kinderen willen? Da’s goed nieuws. Maar beseffen jullie ook dat kinderen enorm veel kosten met zich meebrengen? Luiers en eten daargelaten, weet je wel hoe duur kinderopvang is? Of wil een van jullie minder gaan werken om voor de kids te zorgen? Is er wel ruimte om dat stukje inkomen te missen? Maak hier goede afspraken over.

Samen een huis kopen: zijn we voorbereid op narigheid?

Het moeilijkste gesprek om te hebben. Stel er gebeurt iets vreselijks, hoe gaan we daarmee om? Een van ons wordt arbeidsongeschikt, werkloos of overlijdt; hoe gaan we het financieel redden? Ook is het belangrijk om te bespreken wat er gebeurt wanneer scheiden mogelijk een issue wordt.

Arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid of overlijden

Je denkt er liever niet over na. Maar toch is het belangrijk om je voor te bereiden op deze ellende. Stel een van jullie wordt langdurig ziek, of komt te overlijden. Is jullie woning dan nog wel betaalbaar? Je kan natuurlijk niet in een glazen bol kijken wanneer narigheid gaat komen, maar bespreek met elkaar de mogelijkheden om voorbereidingen te maken. Maak een spaarpot waar jullie allebei maandelijk instorten voor ‘onvoorziene omstandigheden’. Zorg dat hier ook ruimte voor is in jullie budget.

Gelukkig kan je jezelf ook verzekeren tegen dit soort vervelende gebeurtenissen.

Scheiden

CD van jou, CD van mij? Ga je samen een huis kopen om de relatie nieuw leven in te blazen, kan je wachten op narigheid. Maar jullie zijn gewoon gelukkig met elkaar. Jullie hoeven niet na te denken over scheiden, toch? Toch raden we je aan om na te denken over ‘wat als’. Bespreek goed wat jullie doen in de vervelende situatie van een scheiding. Stel vast een samenlevingscontract op met een verdeling van eigendommen. Gaat de ene in het huis wonen en koopt die de ander uit? Of verkopen jullie het samen? Wat gebeurt er met een eventuele schenking van ouders, en hoe zit het met al het harde kluswerk van de schoonouders?

Ga met een open mind dit gesprek in, en bespreek alles wat voor jullie belangrijk kan zijn. Het gesprek zal impact hebben op de keuzes die je maakt. Wees daar heel bewust van, maar verlies niet uit het oog hoe leuk het kan zijn om een huis te kopen! Zorg alleen dat je deze stap bewust neemt. Zo wordt je toekomstige huisje ook toekomstbestendig.

Besloten om samen een huis te kopen? Je moet een hoop dingen regelen. Wat allemaal? Dat lees je hier.

Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.