Mijn bod is geaccepteerd: wat nu?Mijn bod is geaccepteerd: wat nu?
Blog

Mijn bod is geaccepteerd: wat nu?

Eline GeerdesEline Geerdes17 March 2020

Je hebt een bod op een huis gedaan waar zowel jij als de verkoper gelukkig van wordt. Top! Je schudt elkaar de hand. De fles champagne kan opengetrokken worden, toch? Fout! Er moet namelijk nog een hoop gebeuren. Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Voorlopig koopcontract opstellen

Nadat je elkaar de handen schudt, neem je alle afspraken die je hebt gemaakt op in een koopcontract. Dit is een bindend document waarin afgesproken verkoopprijs, de datum van overdracht, betalingsafspraken en ontbindende voorwaarden opgenomen zijn. Hier neem je ook enige roerende zaken op die je van de verkoper overneemt. Na het tekenen van het koopcontract mag je binnen 3 dagen zonder gevolgen afzien van de koop.

Als je na de drie dagen bedenktijd toch besluit om van de koop af te zien, moet je een boete betalen, ongeveer 10% van de koopsom. Dit is waar de ontbindende voorwaarden belangrijk worden. Je kunt hier voorwaarden opnemen waardoor je later toch van de koop af kunt zien, zonder deze boete te betalen. De belangrijkste voorwaarden die je op kunt nemen in het contract zijn:

1. Onder voorbehoud van financiering

Zodat je van de koop af kunt zien wanneer je niet (op tijd) de financiering rond krijgt, en;

2. Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Zodat je van de koop af kunt zien wanneer er te grote gebreken blijken uit een bouwkundige keuring. Laat het contract goed controleren door jouw makelaar of een onafhankelijke jurist voordat je het ondertekent.

Gas/Water/Licht aanvragen

<blockquote><p>Na het tekenen van het koopcontract mag je binnen 3 dagen zonder gevolgen afzien van de koop. Als je na de drie dagen bedenktijd toch besluit om van de koop af te zien, moet je een boete betalen, ongeveer 10% van de koopsom.</p></blockquote>

Wanneer je in je nieuwe stekje gaat wonen, wil je natuurlijk wel dat de lichten meteen aangaan. Dit moet je van tevoren regelen. Water regel je apart van gas en licht. Water is vrij eenvoudig, er zijn namelijk maar 10 waterbedrijven actief in Nederland, grofweg per provincie verdeeld. Bekijk welk waterbedrijf er actief is in jouw regio.

Blijf je in dezelfde regio wonen? Dan hoef je alleen maar je adreswijziging en de meterstand op de dag van overdracht van je oude huis door te geven. Ga je naar een andere regio verhuizen, moet je je eerst afmelden bij het oude bedrijf en aanmelden bij het nieuwe op de dag van de verhuizing.

Met gas en licht heb je iets meer keuze. Wat je moet regelen, hangt af van de situatie van je nieuwe huis. Als er stadsverwarming is, heb je vaak geen gas nodig, en is alleen stroom voldoende. Je hebt altijd de keuze of je je huidige contract meeneemt, of overstapt naar een andere energieleverancier. Die keuze laten we helemaal aan jou.

Verhuizing regelen

Wanneer je de verhuisdatum vast heb gesteld, kun je beginnen met het inplannen van de verhuizing. Reserveer vast een bus of boedelwagen, charter je vrienden en familie (of betaal verhuizers) voor het zware werk, en zet vast een kratje bier klaar voor na een zware verhuisdag. Geregeld!

Bereid je voor op de papierwinkel

Vóór de dag van de overdracht is er nog een hoop dat je moet regelen. Wat precies, dat lees je in ons blog 'Wat moet ik na de handdruk regelen?'.

Champagne koud zetten

Last, maar zeker niet least, is de bubbels koud zetten! We weten dat je een hoop moet regelen, maar laten we niet vergeten dat het kopen van een huis een feestje is. En daar hoort natuurlijk champagne bij. Proost, op je nieuwe huis.

Klaar voor
je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.