Jullie gaan samen een huis kopen. Wat moet je allemaal regelen?Jullie gaan samen een huis kopen. Wat moet je allemaal regelen?
Blog

Jullie gaan samen een huis kopen. Wat moet je allemaal regelen?

Eline GeerdesEline Geerdes3 August 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Jullie zijn er over uit, het moment is daar. Misschien huren jullie al een tijdje samen, of misschien slaan jullie een stapje over. Jullie gaan samen jullie eerste huis kopen! Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Móet je eigenlijk getrouwd zijn om een huis samen te kunnen kopen? Kan huisje, boompje, beestje wel zonder ring om je vinger? In het kort: ja. Maar als je wilt dat je zaken in het geval van onverwachte gebeurtenissen goed geregeld zijn, moet je daar wel wat voor doen. Wat je geregeld moet hebben als je samen een huis koopt, leggen we hier voor je uit.

Huis kopen: zonder geregistreerd partnerschap of trouwen

Om samen te kopen is het niet verplicht om getrouwd of geregistreerd te zijn. If you like it, you don't have to put a ring on it! Het geld voor die trouwring kan je natuurlijk ook investeren in een nieuwe badkamer.

Het is dan wel verstandig om een samenlevingscontract en een testament op te laten stellen.

Samen een huis kopen zonder samenlevingscontract

Je kan er voor kiezen om samen een huis te kopen zonder samenlevingscontract. Het is niet verplicht.

Maar we raden het wel sterk aan! Het voorkomt namelijk een hoop narigheid in de toekomst. En het is een kleine moeite.

Gelukkig zien we dat de meeste stellen in ieder geval een samenlevingscontract laten opstellen voordat ze samen gaan kopen.

Samen een huis kopen - Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract neem je alle afspraken op die je maakt over jullie samenwonen.

Denk hierbij aan: wie betaalt de rekeningen? Hoe is het eigendom van de inboedel verdeeld? Hoe zit het met de boodschappen? Wat gebeurt er met het huis als we uit elkaar gaan?

Een samenlevingscontract kan je samen met je partner opstellen, of laten opstellen door een notaris. Als je het zelf doet bespaar je wat centen, maar weet je niet zeker of het contract wel alle belangrijke zaken afdekt.

Als je wilt dat je partner in aanmerking komt voor een partnerpensioen is het sowieso verplicht om het door een notaris op te laten stellen.

Een partnerpensioen houdt in dat jouw pensioen doorbetaald wordt aan je partner als jij (de pensioengerechtigde) overlijdt.

Voor het eigendom van de woning geldt echter dat jullie alleen samen officieel huiseigenaar zijn als jullie beide namen op de notariële leveringsakte staan als eigenaar.

Trek dus je notaris aan de mouw voordat je tekent op de dag van passeren.

Testament

In het tragische geval dat een van jullie overlijdt, is een samenlevingscontract niet voldoende om de overdracht van jullie huis bij overlijden vlekkeloos te laten verlopen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Hiervoor is een testament nodig, die je bij een notaris op laat stellen. Hierin geef je aan wat met al je bezittingen gebeurt in het geval van overlijden.

Laat dit dus op stellen als je wilt dat je partner niet het huis uit gezet kan worden na jouw overlijden, en dat de fiscus niet een grote hap uit je erfenis neemt.

Let er in alle gevallen op dat je zaakjes geregeld zijn vóórdat jullie een krabbel onder de leveringsakte zetten. Alles wat je daarna moet regelen is een hoop gedoe.

En niemand houdt van gedoe.

Samen een huis kopen: trouwen of geregistreerd partnerschap

Als je samen een huis koopt en je zaakjes goed geregeld wilt hebben kan je dat doen als getrouwd stel of geregistreerd partners.

En getrouwd of geregistreerd ben je in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden.

Huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen

Je kan ervoor kiezen om al jullie eigendom gelijk te verdelen. Je bent dan getrouwd of geregistreerd in gemeenschap van goederen. Hiermee deel je dus alle lasten, maar ook alle lusten.

De woning is dan van jullie beiden, net als de hypotheekschuld.

Sinds 1 januari 2018 geldt een standaard beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat niet alle bezitten standaard gedeeld eigendom worden bij trouwen.

Alleen eigendommen die tijdens het huwelijk vergaard worden tellen als gezamenlijk eigendom, met uitzondering van erfenissen, schenkingen en pensioenrechten.

Dit houdt ook in dat, in het onverhoopte geval dat één van jullie overlijdt, de andere in het huis kan blijven wonen zonder dat de nabestaanden daar wat aan kunnen doen. Helaas ben je dan ook verantwoordelijk voor enige openstaande hypotheekschuld.

Om het risico te dekken dat je deze schuld niet kan betalen in je eentje, kan je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Wanneer je aan alle onderstaande voorwaarden voldoet ben je verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor de periode dat de hoofdsom hoger is dan 80% van de marktwaarde van je nieuwe woning.

  • Je bent 70 jaar of ouder
  • Jouw inkomen is nodig voor het verkrijgen van de lening
  • Het is een aanvraag zonder NHG-garantie

Als je in gemeenschap van goederen samen bent, en je samen het huis gekocht hebt, betekent dit altijd dat de woning en hypotheekschuld over jullie beiden verdeeld is.

Dit is ook het geval als jullie onder voorwaarden samen zijn, maar er niks over jullie woning in de voorwaarden staat.

Hier lees je meer over in ons blog: Wat is een overlijdensrisicoverzekering, en heb ik het nodig voor mijn hypotheek?

Huwelijk of geregistreerd partnerschap onder voorwaarden

Je kan ervoor kiezen, om wat voor reden dan ook, dat je niet alle bezittingen en schulden met elkaar wilt delen. In zo’n geval ben je getrouwd of geregistreerd onder voorwaarden.

Deze voorwaarden moet wel opgesteld zijn voordat het huwelijk of registreren plaatsvond (anders komt er een rechtbank aan te pas).

Je kan er dus voor kiezen om het eigendom van de woning niet te delen. Als een van jullie niet als hoofdeigenaar op de leveringsakte komt, wordt het inkomen echter ook niet meegenomen in de hypotheekberekening.

Ook als je niet mede-eigenaar wordt, moet je toch tekenen om akkoord te geven dat er hypotheekrecht op jullie hoofdwoning komt.

De partner die niet mede-eigenaar wordt moet een ontruimingsverklaring tekenen.

Hierin geef je aan dat, bij een gedwongen verkoop van de woning, de niet-eigenaar vrijwillig uit de woning gaat.

Tijd voor een goed gesprek

Samen een huis kopen is nogal wat. Het is een beslissing met grote gevolgen, zowel persoonlijk als voor jullie financiën.

Toch maken veel stellen deze beslissing zonder er heel bewust over na te denken.

Denken jullie er over na om samen een eerste huis te gaan kopen? Dan is het handig om eerst een goed gesprek te voeren. Laat Netflix dus een avondje voor wat het is, en lees ons blog ‘Samen een huis kopen: tijd voor een goed gesprek'.