Hoe wordt de variabele rente van mijn hypotheek bepaald, en wat heeft Euribor daarmee te maken?Hoe wordt de variabele rente van mijn hypotheek bepaald, en wat heeft Euribor daarmee te maken?
Blog

Hoe wordt de variabele rente van mijn hypotheek bepaald, en wat heeft Euribor daarmee te maken?

Oscar VerheijenOscar Verheijen22 March 2021

Dit blog is voor het laatst geupdated in 28-11-2023

Als je een hypotheek afsluit kan je er voor kiezen om de rente variabel te laten, in plaats van deze voor een periode vast te zetten. Dat betekent dat je rentetarief met de markt meegaat, en je dus elke maand een andere hypotheeklast kan hebben. Dit kan voordelen hebben. Als de hypotheekrente plots drastisch daalt, profiteer jij meteen. Aan de andere kant, als de hypotheekrente ineens omhoog schiet, gaan je lasten net zo hard mee. Maar hoe wordt de hoogte van je variabele rente bepaald? Dat is voornamelijk afhankelijk van de Euribor.

Euro Interbank Offered Rate (Euribor)

Misschien ken je de term wel: Euribor, een ander woord voor het rentetarief waartegen een selectie van Europese banken elkaar kortlopende leningen verstrekt in euro’s.

Deze financiële benchmark wordt beheerd door het European Money Markets Institute (EMMI). Zij zijn verantwoordelijk voor het vaststellen en publiceren van deze benchmark.

Je kan Euribor daarom ook zien als de inkoopprijs die een bank betaalt voor kortlopende leningen. Ook wij baseren het basistarief van onze hypotheekrentes op de Euribor.

Dit betekent dat dalingen en stijgingen van het Euribor tarief ervoor zorgen dat de variabele rente van je bijBouwe Hypotheek ook stijgt of daalt.

Hoe wordt je maximale hypotheeklening vastgesteld als je kiest voor een variabele rente?

Je hypotheeklasten kunnen enorm schommelen als je kiest voor een variabele rente. Maar hoe wordt er dan getoetst of je de hypotheek kan dragen, als de rente de volgende dag weer anders kan zijn?

Wij kijken bij het vaststellen van je maximale hypotheek niet naar het variabele rentepercentage van die dag. We rekenen standaard met een hogere rente, van minimaal 5%.

Dit noemen wij een toetsrente, deze gebruiken we zodat je iets meer zekerheid hebt dat je de hypotheek ook kan dragen als het iets duurder wordt en voorkomt dat je teveel leent. Desondanks moet je beseffen dat je het risico van hogere maandlasten kunt en moet willen dragen.

Natuurlijk ga je niet die toetsrente betalen, maar gewoon de variabele rente die op dat moment geldt.

Slaap jij slecht van de mogelijkheid dat je hypotheekrente kan stijgen, dan is een variabele rente wellicht niet iets voor jou. Als je meer vragen hebt kan je contact opnemen met je adviseur.

Je kunt ook natuurlijk ook met een bijBouwe adviseur hierover sparren. Bel dan met 024 8000 789 (maandag t/m vrijdag, van 9.00 tot 19.00).