Een bijBouwe hypotheek - Alle productkenmerken op een rijtjeEen bijBouwe hypotheek - Alle productkenmerken op een rijtje
Blog

Een bijBouwe hypotheek - Alle productkenmerken op een rijtje

Eline GeerdesEline Geerdes1 June 2021

Dit blog is voor het laatst geupdated in 28-11-2023

Als je dit leest is de kans groot dat je een huis op het oog hebt en hypotheekverstrekkers aan het vergelijken bent. bijBouwe is dan vast langs gekomen als één van de mogelijke opties. Maar wat voor club is bijBouwe precies? bijBouwe is de eerste online hypotheekverstrekker in Nederland. Wij maken het voor consumenten mogelijk om buiten de bank om een hypotheek volledig online af te sluiten. Dat scheelt een hoop tijd, geld en gedoe. Maar wat houdt een hypotheek van bijBouwe afsluiten precies in? We zetten alles in dit artikel voor je op een rijtje. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken.

Voor wie is de bijBouwe Hypotheek?

De bijBouwe Hypotheek is geschikt voor veel mensen. Voor kopers van een eerste huis, kopers van een volgend huis, kopers in loondienst, zelfstandigen (die 36 maanden of langer ondernemer zijn) of voor mensen die hun bestaande hypotheek willen oversluiten zonder te verhuizen.

Waarvoor is de bijBouwe Hypotheek?

De hypotheek is aan te vragen voor bestaande bouw en nieuwbouw. Voor kopers van een volgend huis bieden wij, onder bepaalde voorwaarden, ook een overbruggingskrediet voor de overwaarde. De minimale hoogte is € 10.000. Bekijk onze Acceptatiehandleiding als je hier meer over wilt weten.

bijBouwe accepteert Nederlandse eengezinswoningen en appartementen bestemd voor eigen bewoning als onderpand.

Hypotheekrente

bijBouwe is een hypotheek zonder bank. Dat wil zeggen dat wij niet werken volgens het oude model van banken, waar spaargeld wordt gebruikt voor het verstrekken van leningen, maar geld ophalen bij institutionele beleggers (denk aan pensioenfondsen, verzekeraars en banken).

Zij kijken wat voor hun beleggingsstrategie interessant is op basis van duur (rentevastperiode) en risico (schuld-marktwaardeverhouding) en beleggen aan de hand daarvan in bepaalde rentetarieven van bijBouwe.

Dit is een moderne en slimme manier van financieren, maar kan wel betekenen dat sommige rentetarieven tijdelijk uitverkocht kunnen zijn. Dit gebeurt als al het beschikbare geld voor die bepaalde rente al is verstrekt. Bij de traditionele bank gebeurt dit niet, maar deze zal wel hogere tarieven vragen als bepaalde looptijden minder aantrekkelijk zijn.

Dit soort ontmoedigingstarieven zullen wij nooit rekenen. bijBouwe houdt alle rentes in lijn met een scherpe rentestrategie, ook als ze niet beschikbaar zijn voor nieuwe klanten. Op die manier profiteren bestaande klanten ook van onze scherpe rentetarieven.

bijBouwe hanteert variabele rentevastperioden t/m 30 jaar, met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Je hypotheekrente wordt bepaald op basis van de verhouding van de benodigde hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van de woning.

Bezoek onze hypotheekrente en tarieven pagina voor een compleet en actueel overzicht.

Aflossingsvormen

Je kan bij ons kiezen uit drie aflossingsvormen; een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Je betaalt een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat voor een deel uit aflossing en voor een deel uit hypotheekrente. In het begin van de looptijd is het rentedeel het grootst. Doordat je aflost, wordt het rentedeel steeds kleiner en het aflossingsdeel steeds groter. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afbetaald.

Lineaire hypotheek

Je lost per maand een gelijk bedrag af. De hypotheekschuld neemt af, waardoor de rentelasten maandelijks lager worden. Hierdoor dalen zowel de bruto als de netto maandlasten gedurende de looptijd van je hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

Je betaalt per maand alleen rente. Doordat je niets aflost, blijft er aan het einde van de looptijd van je hypotheek een schuld over. Dit bedrag betaal je dan in zijn geheel terug, of bijvoorbeeld door deze te herfinancieren.

Bij alle hypotheekvormen is het mogelijk om tussentijds af te lossen. Dit is mogelijk zonder extra vergoeding te betalen als je per jaar maximaal 10% van de initiële hypotheeksom aflost.

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Als je al een aflossingsvrije hypotheek hebt is het mogelijk om tot maximaal 50% van de waarde van je nieuwe huis aflossingsvrij te sluiten. Het is belangrijk dat je hiervoor voldoet aan de voorwaarden die gelden voor het overgangsrecht volgens de Belastingdienst.

Kan ik een verbouwing meefinancieren?

Het is mogelijk om een verbouwing mee te financieren. Wij gaan er in de berekening van uit dat de waarde van de woning met 60% van de verbouwingskosten stijgt. Het is belangrijk dat de marktwaarde na verbouwing wordt vermeld in het taxatierapport, omdat de maximale hypotheek beperkt is tot 100% van de marktwaarde na verbouwing.

Dus als je een verbouwing wilt meefinancieren moet de waarde van de woning na verbouwen hoog genoeg zijn. Anders zal je een deel zelf moeten betalen.

Welke documenten heb ik nodig voor het afsluiten van een hypotheek?

Het verschilt per situatie welke documenten je precies aan moet leveren. De meest voorkomende documenten vind je hier. Je zal altijd duidelijk te horen krijgen welke documenten er in jouw geval nodig zijn.

Wat kun je niet met de bijBouwe hypotheek?

Er zijn veel mogelijkheden met de bijBouwe hypotheek, maar er is ook een aantal dingen die niet kunnen. Zo kan je bijvoorbeeld niet je restschuld op een bijBouwe hypotheek financieren. Een bestaande restschuld uit een vorige hypotheek kan je wel meefinancieren. Ook kopen met een borgstelling (bijvoorbeeld van je ouders) is niet mogelijk en je kan ook niet meerdere rentevastperiodes combineren binnen één hypotheek.

Daarnaast kan je met een bijBouwe hypotheek geen combihuis kopen. Een combihuis is een huis waar je zowel woont als werkt. Alleen huizen voor eigen bewoning zijn mogelijk. Een woning waar je zelf niet gaat wonen maar wilt verhuren is dus ook niet toegestaan met de bijBouwe hypotheek. Hier heb je een verhuurhypotheek voor nodig. Ben je hierin geïnteresseerd? Neem eens een kijkje op www.dynamic.nl/verhuurhypotheek.

Zelf online je hypotheek afsluiten – zonder adviseur

bijBouwe maakt het mogelijk om ook zelf, zonder hypotheekadviseur, een bijBouwe hypotheek af te sluiten. Dit is zonder advies, maar wel met hulp tijdens het aanvraagproces.

De bemiddelingskosten bij het zelf afsluiten van je hypotheek liggen een stuk lager dan als je dit met advies doet, het kan al vanaf € 950 (met een bijBouwe adviseur is dit vanaf € 1.750 en met een onafhankelijk adviseur rond de € 2.000).

Je kan dus eenvoudig, snel en betaalbaar je eigen hypotheek aflsuiten.

Hier staat wel tegenover dat je geen persoonlijk advies krijgt van een hypotheekadviseur over de bijBouwe hypotheek die het beste bij jou past. Dit betekent dat je zelf kiest voor een rentevastperiode en een aflosvorm en maak je zelf een plan om risico’s af te dekken.

Om er zeker van te zijn dat jij je bewust bent van je keuzes en de risico’s, vragen we je een bewustzijntoets te maken. De uitkomst van deze test bepaalt niet of je zonder advies een hypotheek mag afsluiten, maar is een hulpmiddel om je bewust te maken van jouw kennis en ervaring. Wij wijzen je op de risico’s, maar je bepaalt zelf of jouw kennis en ervaring voldoende is en of je de risico’s acceptabel vindt. Dit is dus je eigen verantwoordelijkheid.

Een verantwoorde hypotheek

bijBouwe vindt het belangrijk dat een hypotheek past bij je financiële situatie. Niet alleen bij het afsluiten, maar over de gehele looptijd. Door de jaren heen kan er namelijk nogal wat veranderen. Mocht het nodig zijn, dan bespreken we graag samen de houdbaarheid van je hypotheek.