Klaar voor je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.

De eigendomsakte is ondertekend. Wat nu?De eigendomsakte is ondertekend. Wat nu?
Blog

De eigendomsakte is ondertekend. Wat nu?

Eline GeerdesEline Geerdes20 January 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

Na een lange tijd van zoeken, bieden, onderhandelen, regelen, en eindeloos papierwerk is het eindelijk zover. Het huis wordt van jou! De verkoper heeft de getekende koopcontracten naar de notaris gestuurd, en de notaris heeft bericht gekregen dat de hele financiering rond is. Je hebt een dag afgesproken met de verkoper waarop het eigendom van het huis naar jou wordt overgedragen. Dit gebeurt bij de notaris. Wat er allemaal bij komt kijken bij de overdracht, hebben we voor je op een rij gezet!

Voor het passeren

Vóór de dag van passeren zal de notaris alles controleren. De inhoud van de leveringsakte moet in overeenstemming zijn met de eerder gesloten koopakte.

Lees hier meer over de koopakte.

Eventuele fouten en gaten in de koopakte zal de notaris in een zo vroeg mogelijk stadium proberen te ontdekken. Toch is het belangrijk deze nog een keertje goed door te lezen voordat je hem ondertekent.

Neem zelf voor de overdracht nog een laatste kijkje in de woning, om te checken of alles volgens afspraak is achtergelaten. Controleer goed de staat van de roerende zaken die je volgens afspraak overneemt.

Het passeren van de akte

Bij de notaris komen de verkoper en koper samen om de echte overdracht van eigendom te doen. Dit gebeurt met een leveringsakte. Daarnaast teken je een hypotheekakte, waarin de afspraken met ons, of een andere geldverstrekker, vastliggen.

Dan mag je eindelijk de sleutels in ontvangst nemen! Probeer in je feestvreugd echter wel goed op te letten dat je de leveringsakte goed opbergt, in een kluis bijvoorbeeld. Dit is namelijk het bewijs dat het huis écht van jou is.

De inhoud van de leveringsakte moet in overeenstemming zijn met de eerder gesloten koopakte. Lees hier meer over de koopakte.

Na het passeren

Wanneer je alle aktes hebt ondertekend, kun je beginnen met klussen! Het huis is nu écht van jou, dus je mag naar lieve lust die ene muur gaan verven. Vergeet ook niet op tijd je verhuizing te regelen.

Gelukkig maakten wij voor jou al een handige verhuizing-checklist, zodat je niks vergeet!