bijBouwe introduceert energielabel-drempel: “alleen nog een hypotheek met energielabel C of beterbijBouwe introduceert energielabel-drempel: “alleen nog een hypotheek met energielabel C of beter
Blog

bijBouwe introduceert energielabel-drempel

alleen nog een hypotheek met energielabel C of beter

Oscar VerheijenOscar Verheijen2 October 2023 at 08:00

bijBouwe zet energielabel C als nieuwe standaard voor de woningen die we financieren. Klanten kunnen alleen nog een hypotheek krijgen voor een woning met energielabel D of slechter als zij een verbeterplan aanleveren om de woning naar C of beter te verduurzamen. Dat doen we niet om woningen uit te sluiten, maar juist om woningeigenaren te activeren de benodigde renovatie uit te voeren.

Het klimaat verandert snel, en het energieverbruik van woningen zorgt voor een flink deel van de totale uitstoot van Nederland. Nog steeds heeft een derde van de koopwoningen energielabel D of slechter, terwijl investeren in de verduurzaming van die woningen vaak geld oplevert in de vorm een lagere energierekening, en de waarde en wooncomfort van de woning verhoogt. Bovendien wordt het door een nieuwe Europese richtlijn binnen 10 jaar veel moeilijker om een woning met een slecht energielabel te verkopen, en die richtlijn kan nog strenger worden. Met die kennis vond bijBouwe het lastig om uit te leggen dat er nu nog hypotheken verstrekt worden voor onzuinige woningen waarvoor geen plan is om ze te verbeteren.

Directeur Bouwe Kuik: “Het tempo van de energietransitie moet omhoog, en de financiële dienstverlening kan daarbij een belangrijke rol spelen. Vanuit ons DNA als vernieuwer in de hypotheekmarkt willen wij bijdragen aan de versnelling van de vergroening van Nederlandse woningen door deze stap te zetten. Dit doen we niet om streng te zijn – het is een open uitnodiging aan mensen om in gesprek te gaan over het belang van verduurzaming. Wij zijn een van de eersten, maar ik ben ervan overtuigd dat de rest snel zal moeten volgen.”

Het maken van een verbeterplan voor een energiezuinige woning was in het verleden best ingewikkeld. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende energieadviseurs en energiebespaartools die kunnen helpen bij het inschatten welke energiebesparende maatregelen geschikt zijn, wat de investering moet zijn en wat de besparingen kunnen worden. Op bijbouwe.nl/verduurzaming/verbeterplan geeft de verstrekker meer informatie over de voorwaarden van het verbeterplan en hoe de klant een plan kan krijgen.

Ook onder onafhankelijk hypotheekadviseurs groeit de behoefte om meer in te zetten op verduurzaming in het advies. bijBouwe zoekt hierin dan ook graag de samenwerking met haar aangesloten adviseurs en business partners om het gesprek te voeren met de klant. Een hypotheektransactie is een perfect moment om na te denken over verduurzaming, en dus hoopt bijBouwe met deze energielabel-drempel dat gesprek aan te wakkeren.

De energielabel-drempel geldt alleen voor nieuwe klanten. Een verhoging op de bestaande hypotheek of een verhuizing van de hypotheek naar een nieuwe woning hoeft daarom niet aan deze nieuwe drempel te voldoen. Uiteraard gaat bijBouwe wel op andere manieren in gesprek met hun bestaande klanten over verduurzaming.