Huis huren of huis kopen: de overwegingHuis huren of huis kopen: de overweging
Blog

Huis huren of huis kopen: de overweging

Oscar VerheijenOscar Verheijen31 January 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated op 27-11-2023

De huizenmarkt is krachtig aan het herstellen. Het vertrouwen is er weer, al een tijdlang verkopen huizen in de Randstad boven de vraagprijs. Een huis kopen is weer hot. Zelf huur je al een tijdje een huis. Zit je lekker nergens aan vast. Toch begin je te twijfelen. Je verdient leuk, hebt wat spaargeld opgebouwd. Misschien is het nu dan toch tijd om over te stappen. Voordat je overstapt en gaat kopen zijn er een aantal overwegingen die je moet maken. Wij zetten ze even op een rijtje voor je.

Waarom zou ik een huis kopen?

De meest voor de hand liggende overweging gaat natuurlijk om het eigendom van een huis. Bij het huren van een huis betaal je alleen voor het recht om in het huis te wonen. Als je een huis koopt, is het (na aflossing) helemaal van jou, bouw je vermogen op, en kan je het misschien zelfs met een leuke winst verkopen. In de tussentijd kun je lekker naar lieve lust klussen aan je huis, compleet naar je eigen wensen. Met een huurhuis kan dit vaak niet.

Er zijn wel risico’s verbonden aan eigendom van een huis. Er kan altijd iets stuk gaan, en een huis heeft regelmatig onderhoud nodig. Hier moet je wel financieel op voorbereid zijn (tip: sparen!). Bij een huurhuis zijn de kosten meestal voor de verhuurder. En als aan het einde van de rit blijkt dat je huis minder waard is dan je dacht, kun je achterblijven met een restschuld. Daar hebben huurders geen last van.

Een huis kopen voor de toekomst

Waarschijnlijk ben je net als wij geen waarzegger, en kun je niet in een glazen bol je toekomst bekijken. Je kunt daarentegen wel nadenken over duurzaam wonen, en wat jouw toekomst kan betekenen voor je woonwensen.

Ben je van plan om in de toekomst je gezin uit te breiden, of denk je te moeten verhuizen voor je werk? Dan is een huis kopen misschien niet de juiste oplossing. Een huurhuis kun je immers snel opzeggen, terwijl je met een koophuis vaak voor langere tijd vastzit. Daarentegen is het vaak lastiger om een huurhuis voor langere tijd te vinden, zeker wanneer je in de vrije sector zoekt in grotere steden. Een huis kopen in je lievelingsstad of buurt is in vergelijking een stuk gemakkelijker.

Zekerheid over maandlasten

De eerste overwegingen gaan over de toekomst. Deze overweging gaat over het nu. De maandlasten. De huur kan jaarlijks stijgen. Hier heb je geen invloed op. Door inflatie en bepalingen van de regering kunnen huurprijzen plots duurder uitpakken. Als je hier niet financieel op voorbereid bent kan je voor flinke verrassingen komen te staan. Huizenkopers hebben hier minder last van.

Afhankelijk van de hypotheekvorm en hoe lang je de rente vastzet, heb je altijd een goed beeld van je maandlasten. Tijdens de rentevastperiode veranderen je maandlasten namelijk niet. Daartegen kunnen huurders soms aanspraak doen op subsidie(s). Ook betalen ze bepaalde belastingen niet, die huizenkopers wel moeten betalen. Bekijk dus goed je huidige huurlasten, en vergelijk ze met de maandlasten van een potentiële bijBouwe Hypotheek.

<blockquote><p>Bij het huren van een huis betaal je alleen voor het recht om in het huis te wonen. Als je een huis koopt, is het (na aflossing) helemaal van jou, bouw je dus vermogen op, en kun je het misschien zelfs met een leuke winst verkopen.</p></blockquote>

Dus: huren of kopen?

Er is geen absolute waarheid of universeel advies. Maar de huizenprijzen beginnen weer te stijgen, en de rente is relatief laag. Maak voor jezelf de afweging. Ben je klaar om een huis te kopen dat je zelf kan verbouwen naar lieve lust, kan je het financieel aan om het te onderhouden, en heb je geen verhuisplannen in de nabije toekomst? Dan kan een huis kopen een goede oplossing zijn voor jou. Al een huis op het oog? Binnen 2 minuten weet je wat je kan lenen.

Benieuwd welke kosten er allemaal komen kijken bij het kopen van een huis? Lees ons blog 'Wat mag het kosten? Huis kopen, dit ben je straks kwijt'.

Klaar voor
je hypotheekaanvraag?

Bereken wat je kan lenen of start direct je hypotheekaanvraag. Liever zelf of toch advies? De keuze is aan jou.